Усі результати пошуку →
    По вашому запиту нічого не знайдено. Уточніть свій запит
    phone
    Телефони
    по Україні
    (044) 377-51-55
    Напишіть нам
    Написать в Telegram
    2
    Укр
    • Графік роботи кол-центра: 9:00 - 19:00
    • Графік роботи магазинів:
      • м.Київ, вул. Ушинського, 1: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м.Київ, пр-т Академіка Палладіна, 24: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м.Київ, вул. Довженко, 1: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м.Київ, пр-т Степана Бандери, 8: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м. Київ, вул. Гетьмана Павла Полуботка, 90A: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м. Київ, вул. Срібнокільська, 5Б: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: Вихідний
      • м. Київ, Печерська пл., 1: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: Вихідний
    Фільтри

    Особливості акумуляторів для ноутбуків

    Зміст

    Що ховається за автономною роботою ноутбука?

    компьютерПід час автономної експлуатації портативного комп'ютера, вся електронна начинка отримує енергію від вбудованого акумулятора. Дев'яносто відсотків всієї сучасної мобільної техніки спільно працюють з літій-іонними накопичувачами енергії. Що ми отримуємо? Велику питому ємність, скромні габарити і безперебійну роботу споживача.  Чим доводиться жертвувати? Коштами на виробництво самих елементів і складної системи управління циклом "заряд-розряд".

    Одного разу може статися так, що при відключенні від мережі змінного струму ноутбук вимкнеться або через пару хвилин просто "помахає Вам рукою". Це може означати тільки одне, настав час приступати до пошуку нової батареї.

    Як підібрати акумулятор

    Перед тим як почати пошук необхідно розуміти на що слід звернути увагу в першу чергу. У магазинах і на всіляких торгових майданчиках зустрічаються тільки два типи акумуляторів до ноутбуків:

    Оригінальний продукт. Виробництво таких батарей здійснюється на тих самих заводах, де і самі ноутбуки, або на фабриках які мають відповідну сертифікацію.  Досить буде знати тільки модель свого пристрою, щоб зробити швидкий вибір.  Основною перевагою такого варіанту є те, що товар поставляється з гарантією і повністю відповідає заявленим характеристикам. Ціна звичайно, буде трохи "кусатися".

    Сумісна копія. Такий вибір належить до категорії "ризикових покупок", так як може комплектуватися рядом несподіваних сюрпризів:

    ноутбук

    • Часткова або повна невідповідність, вказаним параметрам на етикетці;
    • Відсутність електронних компонентів, що відповідають за безпеку експлуатації акумулятора (захист від перегріву, від короткого замикання);
    • Через низьку якість комплектуючих, накопичувальні елементи можуть бути зруйновані ще до початку використання, на етапі зберігання;
    • Деякі зміни в платах управління, можуть спричинити повний вихід з ладу ноутбука;
    • Зустрічаються портативні комп'ютери з захистом від використання контрафактних АКБ;
    • Відсутність гарантійних зобов'язань виробника;
    • Єдиним плюсом можна вважати хіба що доступну ціну

    Правила експлуатації та зберігання справних акумуляторів

     Для того щоб акумулятор до ноутбука відпрацював заявлений термін експлуатації в повній мірі, необхідно дотримуватися нескладної, але дієвої схеми:

    • Не варто підключати блок живлення, поки того не вимагає система. Цикли "заряд-розряд" повинні бути повноцінними, що позитивно позначається на знос накопичувача енергії;
    • Якщо ноутбук використовується в режимі стаціонарного комп'ютера, то батарею бажано відстебнути, якщо вона знімна звичайно-ж. При цьому вона повинна бути як мінімум заряджена на половину;
    • Не допускати падіння рівня заряду нижче 10 відсотків, тому що існує ризик відходу акумулятора в стан глибокого розряду, і повернутися до початкового практично неможливо.

    Основні причини виходу з ладу акумуляторів

    Батарея може вийти з ладу після отримання фізичних ушкоджень в результаті падіння або удару стороннім предметом. Також можуть прийти в непридатність електронні компоненти або плавкий запобіжник на платі управління. Однак найбільш частою причиною раптової загибелі стає повне ігнорування загальноприйнятих правил експлуатації літій-іонних носіїв, згаданих вище.

    ремонт батареи

    Що краще замінити або відновити батарею?

    Якщо немає зайвих коштів або ноутбук втратив в ціні на стільки, що покупка нового акумулятора буде недоцільною, то можна спробувати зробити роботу над відновленням "потерпілого" самостійно. Будуть потрібні "прямі руки", мінімальний набір домашнього інструменту і трохи терпіння.

    У разі, коли на екрані монітора з'являється системне сповіщення "підключена але не заряджається", потрібно спробувати вирішити проблему "малою кров'ю". Для початку треба повністю знеструмити портативний ПК, шляхом відключення мережевого адаптера і акумулятора. Далі натискаємо кнопку "Power" і утримуємо протягом хвилини, потім підключаємо шнур зарядного пристрою і включаємо ноутбук. Шляхом натискання відповідних клавіш потрапляємо у вікно биос, і вибираємо пункт "Load setup defaults" (скидання налаштувань до заводських). Після повного вимкнення комп'ютера, вставляємо батарею, перевіряємо. 

    перепаковка акб

    Якщо проблема полягала тільки в "примхах" системи, то цей спосіб є працездатним в 90 відсотках випадках. Якщо ж змін не відбулося, то переходимо до "хірургічного" втручання, послідовність якого буде наступною:

    • Розбирання батарейного відсіку. Так як корпус зібраний шляхом склейки двох половин, розібрати його буде зовсім не просто. Знаходимо основний шов і за допомогою ножа або плоскою викрутки починаємо процес роз'єднання. Дуже важливо на цьому етапі не пошкодити вміст капсули. Усередині дуже часто три секції акумуляторів і контролер управління.
    • Скидання налаштувань. На борту плати АКБ знаходиться контролер, який виконує функцію вимикача при досягненні максимального рівня заряду акумулюючих носіїв. Іноді він просто дає збій, тому скинути дані в початковий стан є необхідним кроком при подібного роду ремонті.
    • Ремонт. На цьому етапі необхідно переконатися, що акумулятор повністю розряджений, а далі перевіряємо тестером кожен елемент окремо. Елементи з показниками нижче 3.7 V відправляються відразу ж в утиль, а на їх місце встановлюються подібні, але в справному стані. Далі потрібно правильно зарядити блок акумуляторів, а саме порівняти значення напруг на кожній секції. Калібрування - етап важливий і пропускати його не можна.
    • Збірка. Процес здійснюється в зворотному порядку із застосуванням клею дихлоретан, призначеного для склеювання пластмасових виробів.

    Тепер підключаємо відновлену батарею до ноутбука, заряджаємо повністю і продовжуємо радіти повноцінному функціоналу мобільного пристрою у вигляді ПК.

    Опублікував: ; Останнє редагування: 2021-11-25
    Поділитися в соціальних мережах
    Поділитися в Facebook Поделиться в Viber Поделиться в Telegram