Усі результати пошуку →
    По вашому запиту нічого не знайдено. Уточніть свій запит
    phone
    Телефони
    по Україні
    (044) 377-51-55
    Напишіть нам
    Написать в Telegram
    2
    Укр
    • Графік роботи кол-центра: 9:00 - 19:00
    • Графік роботи магазинів:
      • м.Київ, вул. Ушинського, 1: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м.Київ, пр-т Академіка Палладіна, 24: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м.Київ, вул. Довженко, 1: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м.Київ, пр-т Степана Бандери, 8: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м. Київ, вул. Гетьмана Павла Полуботка, 90A: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м. Київ, вул. Срібнокільська, 5Б: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: Вихідний
      • м. Київ, Печерська пл., 1: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: Вихідний
    Фільтри

    Види клавіатур за будовою клавіш та інші особливості конструкції

    При виборі клавіатури більшість користувачів звертають увагу на тип підключення, дизайн, розташування кнопок/розкладку. А ось особливості конструкції зазвичай відходять на другий план. І це при тому, що саме внутрішня будова клавіш впливає на довговічність пристрою і зручність роботи з ним. Тому в цій статті блогу АКС розберемо основні види клавіатур за типом кнопок, їх переваги і недоліки.

    Зміст

    1. Тип клавіш клавіатури: мембранний
    2. Клавіатури з ножичними клавішами
    3. Тип клавіатури: механічний
    4. Сенсорні, проєкційні та оптичні клавіатури
    5. Не тільки кнопки: на що ще звернути увагу при виборі клавіатури

    Мембранні клавіатури

    Займають більше 70% загального ринку клавіатур, оскільки прості у виробництві і коштують недорого.

    Уявити конструкцію мембранної клавіатури дуже просто. Є нижня плата з контактами, зверху на неї покладена прокладка, як правило, виготовлена з трьох шарів гуми або силікону. У тих місцях, де потрібно замикати контакт, передбачені своєрідні ковпачки з закріпленими на них клавішами з пластиковими стрижнями. Коли ви натискаєте на кнопку, стрижень продавлює мембрану. Але контакт замикається тільки при повному натисканні.

    Фото мембранного механізма клавіш

    Така система призводить до поступового зносу мембранної підкладки — середній термін служби клавіші складає всього 5 мільйонів натискань. З одного боку, це досить багато. Наприклад, в середньому ви набираєте 23 тисячі символів за день (мова йде про офісну роботу, не пов'язану безпосередньо з текстовим контентом). Тобто якщо брати до уваги лише природний знос, клавіатури вистачить на майже 60 років. Але з іншого боку врахуйте, що є дуже популярні клавіші (пробіл, геймерські WASD). На них припадає 10-20% всіх натискань, відповідно, вони вийдуть з ладу набагато швидше.

    Плюси і мінуси мембранних клавіатур

    Плюси

    • коштують недорого;
    • всі елементи конструкції займають небагато місця;
    • технологія дозволяє робити герметичну конструкцію, тобто вологозахищені і водонепроникні моделі, яким не страшні перекинуті чашки з кавою, а в разі сильного забруднення їх можна помити під краном;
    • більшість мембранних клавіатур безшумні — не клацають при натисканні на клавіші.

    Мінуси

    • найнижчий термін служби через поступовий знос мембрани;
    • наслідком першого пункту є те, що чутливість, і так спочатку невисока, поступово знижується. Це означає, що клавіші потрібно натискати чітко і повністю;
    • не всі користувачі задоволені тактильним відгуком.

    Зменшити кількість мінусів допоможе купівля напівмеханічної клавіатури. Вона об'єднує переваги мембранних і механічних моделей (про останні ми ще поговоримо нижче). Напівмеханіка порадує тривалим терміном служби. Правда, ціна таких пристроїв вище, і в продажу вони зустрічаються нечасто.

    Ножичні клавіатури

    У таких клавіатурах теж є гумова або силіконова мембрана. Але контакт замикається не ковпачком, а встановленим під кожною клавішею особливим механізмом. Він складається з двох схрещених пластикових пластин, між собою їх з'єднує рухома петля. В цілому цей пристрій нагадує ножиці, що і обумовлює назву цього виду клавіатур.

    Фото внутрішнього механізма клавіш ножичних клавіатур

    Конструкція зменшує довжину ходу клавіш. Натискання дуже м'які, тому зручно набирати великі обсяги текстів. Термін експлуатації в два рази більше, ніж у мембранних — приблизно 10 мільйонів натискань для кожної клавіші.

    Переваги і недоліки ножичних клавіатур

    Переваги

    • забезпечують швидкісний набір;
    • м'які і короткі рухи кнопок;
    • довговічність в два рази вище аналогічних мембранних клавіатур;

    Недоліки

    • ціна вище, ніж у мембранного механізму;
    • звук голосніше, хоча яскраво виражених кліків зазвичай немає;
    • вимагають достатньо місця в корпусі пристрою;
    • можуть постраждати при попаданні рідини.

    Варто відзначити, що в клавіатурах для ПК відносно рідко використовується ножичний механізм натискань, в переважній більшості випадків вони встановлюються на лептопах. Так що це хороше рішення, якщо ви хочете собі клавіатуру як на ноутбуці.

    Механічні клавіатури

    По праву вважаються найкращим типом. Частка "механіки" на ринку становить вже близько чверті всіх клавіатур, і зростає по мірі виходу нових моделей. Цьому сприяє висока стійкість до природного зносу і зниження навантаження на руку користувача при правильній експлуатації.

    Приклад клавіатури з механічними перемикачами клавіш

    Кожна клавіша механічної клавіатури — повноцінна електрична кнопка з вимикачем, металевими контактами і пружиною для забезпечення ходу і швидкого повернення клавіші до вихідного положення. Механічний перемикач спрацьовує на середині руху, тому клавіші не потрібно дотискати до кінця (багатьом користувачам потрібно багато часу, щоб перевчитися на новий принцип набору).

    Всередині цієї групи можна виділити ще декілька підтипів в залежності від виду перемикача. Найпривабливіші з них — лінійні, м'які і відносно тихі.

    Фото конструкції трьох основних видів механічних перемикачів клавіатурних клавіш

    Особливості конструкції і металеві матеріали забезпечують найбільший термін використання "механіки" — кожна клавіша витримує до 50 млн. натискань.

    Плюси і мінуси механічних клавіатур

    Плюси

    • надійність — до 50 мільйонів натискань для кожної клавіші. А в разі поломки можна замінити окремо взяту кнопку;
    • при правильному використанні знижують навантаження на пальці і дозволяють підвищити швидкість друкування;
    • клавіші швидко повертаються до вихідної позиції.

    Мінуси

    • за якість доведеться доплатити — це найдорожчі з представлених на ринку клавіатур (серед пристроїв зі “стандартним” механізмом);
    • також і найгучніші, навіть сучасні лінійні моделі;
    • до таких клавіш потрібно звикнути — якщо натискати на кнопки до упору, знизиться швидкість набору, пальці швидко втомляться, а звук буде дратівливо гучний;
    • всередину конструкції легко потрапляє дрібне сміття і волога.

    Механічну клавіатуру варто купити, якщо ви хочете отримати дійсно надійний пристрій, нехай ціна його і буде вище в порівнянні з іншими типами конструкції. Але будьте готові, що в перші дні використання механіка може не виправдати ваших очікувань, до неповного натискання клавіш доведеться звикнути.

    Сенсорні, проекційні і оптичні клавіатури

    Тим користувачам, які люблять сучасні технології і цікавляться різною електронною "екзотикою", можливо буде недостатньо трьох стандартних типів механізмів клавіш. У таких випадках варто звернути увагу на оптичні, сенсорні або проекційні клавіатури.

    Оптичні клавіатури були розроблені ще в середині XX століття, але отримали нове життя у другому десятилітті XXI, коли ними зацікавилися геймери. Більш коректно називати їх оптико-механічними — клавіша при натисканні перетинається з променем світла, і контакт замикається. Тобто в ній є механічні елементи, наприклад — повертаюча пружина. Пристрої порадують надійністю і герметичністю. Але вартість "оптики" висока.

    Фото внутрішньої конструкції клавіши оптичної клавіатури

    Проєкційні клавіатури — далеко не самий популярний, але оригінальний тип пристроїв. Являє собою не набір клавіш, а невеликий проєктор, який формує світлове зображення у вигляді кнопок на гладкій поверхні. Коли ви торкаєтеся проекції клавіші, датчики реагують на відбитий від пальця лазер і зіставляють його з відповідною кнопкою, як якщо б ви натиснули її на звичайній клавіатурі. Проєктори дають зрозуміти, що майбутнє вже наступило, дозволяють спроектувати будь-яку розкладку і займають мало місця. Але користуватися такою клавіатурою не дуже зручно — багато випадкових спрацювань, складно використовувати десятипальцевий метод набору, а місце установки пристрою має бути ідеально рівним.

    Схема роботи проєкційної клавіатури

    Сенсорна клавіатура — звична частина нашого смартфона або планшета, але відповідні аналоги є і для ПК або ноутбука. Формально, це той же сенсорний дисплей, на який виводиться зображення клавіш. Ви можете легко підібрати потрібну розкладку або конфігурацію кнопок. З іншого боку — виключено "сліпий" набір і немає тактильної віддачі. Так що на даному етапі розвитку технології сенсорні клавіатури вимагають багато доопрацювань.

    Сенсорна клавіатура Halo Keyboard планшетів-трансформерів Lenovo Yoga Book

    Важливі для вибору особливості клавіатур

    Крім механізму клавіш, майбутньому власникові належить визначитися і з іншими технічними параметрами клавіатури. Підкреслимо основні з них:

    • Призначення пристрою. Визначтеся основним колом завдань і пристроями, до яких плануєте підключати клавіатуру. Так, геймінг і набір великих обсягів тексту визначають різні характеристики техніки.
    • Тип підключення і інтерфейс. Бездротова клавіатура зручна, якщо ваше робоче місце часто зсувається. Чи потрібно підключити пристрій не до ПК, а, наприклад, до телевізора. При цьому провідні моделі забезпечують швидкий відгук і не потребують підзарядки, так що дуже корисні для геймерів.
    • Формат. Повнорозмірна, компактна клавіатура або просто цифровий блок — подумайте над ергономічною організацією робочого місця.
    • Додаткові особливості. Наприклад, вище ми вже говорили про захист від вологи. А кілька USB-портів полегшать підключення або зарядку додаткових гаджетів.

    Також багатьом користувачам, особливо геймерам, важлива наявність в клавіатурі підсвічування. З одного боку, воно полегшить роботу в темний час доби. З іншого — моделі з підсвічуванням клавіш виглядають естетично набагато привабливіше аналогів без світлодіодів. Підсвічування може бути однотонним, зі зміною кольору світіння або ж різнобарвним. Досить поширеними можна назвати клавіатури, у яких світяться не всі клавіші, а тільки кілька найважливіших кнопок.

    Приклад клавіатури з RGB-підсвічуванням

    Навіть якщо ви вибрали бюджетну модель, все одно можна налаштувати яскравість так, щоб вона відповідала вашим запитам. На просунутих моделях доступне налаштування кольору, а також можливість встановлювати постійне світіння або ж пограти з режимами — в такт музиці, градієнтні переливи, "дихання". Самий просунутий варіант — коли для всіх окремих клавіш можна встановити свій колір.

    З огляду на всі ці нюанси, ви без зусиль зможете підібрати девайс, який буде повністю відповідати вашому колу завдань і забезпечить максимально комфортне використання.

    Популярні питання про клавіатури

    ✅ Клавіатури якої фірми краще вибрати?

    На ринку відмінно зарекомендували себе клавіатури брендів Logitech, A4-Tech, Razer, HyperX.

    ✅ Який інтерфейс подключення клавіатури вибрати?

    Провідні клавіатури підключаються, головним чином, за допомогою інтерфейсу USB. Для бездротового підключення зручно використовувати радіоінтерфейс (USB).

    ✅ Клавіатуру можна підключати тільки до ПК і ноутбука?

    На сьогоднішній день на ринку представлені клавіатури, які підключаються до різних типів техніки. Наприклад, високою популярністю користуються клавіатури для планшетів і телевізорів.
    Опублікував: ; Останнє редагування: 2021-11-25
    Поділитися в соціальних мережах
    Поділитися в Facebook Поделиться в Viber Поделиться в Telegram