Усі результати пошуку →
    По вашому запиту нічого не знайдено. Уточніть свій запит
    phone
    Телефони
    по Україні
    (044) 377-51-55
    Напишіть нам
    Написать в Telegram
    2
    Укр
    • Графік роботи кол-центра: 9:00 - 19:00
    • Графік роботи магазинів:
      • м.Київ, вул. Ушинського, 1: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м.Київ, пр-т Академіка Палладіна, 24: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м.Київ, вул. Довженко, 1: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м.Київ, пр-т Степана Бандери, 8: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м. Київ, вул. Гетьмана Павла Полуботка, 90A: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м. Київ, вул. Срібнокільська, 5Б: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: Вихідний
      • м. Київ, Печерська пл., 1: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: Вихідний
    Фільтри

    Як вибрати відповідний роутер

    Інтернет активно використовується у багатьох сферах, включаючи спілкування, розваги, роботу. Логічно, що доступ до нього повинен бути простим і стабільним. Коли підключається тільки один ПК або ноутбук, все просто. Якщо ж пристроїв кілька, а це більшість випадків, без роутера не обійтися. Про те, що це, які популярні моделі зараз можна знайти на ринку і як вибрати оптимальний варіант, спробуємо розібратися разом.

    Маршрутизатор (або роутер, від англійського «router») — це пристрій, за допомогою якого Інтернет від провайдера можна «роздати» різним споживачам. Причому всупереч стереотипам, не тільки через Wi-Fi, для дротового підключення вашої техніки роутер теж потрібен.

    Продуктивність роутера залежить від багатьох характеристик, дві моделі можуть відрізнятися парою узкотехніческіх нюансів. Ми не будемо лізти в глибокі нетрі специфікацій і розглянемо тільки найважливіші параметри, на які потрібно орієнтуватися користувачам, щоб знайти оптимальний варіант.

    Вид роутера: провідний або бездротовий

    Провідні маршрутизатори допоможуть організувати внутрішню локальну мережу для стаціонарних пристроїв. Швидкість і надійність передачі даних провідним способом вище, ніж по бездротовому зв'язку. Тому мультимедійні консолі, десктопи, телевізори ефективніше підключати, використовуючи провідний маршрутизатор.

    Але, як правило, перевага віддається бездротовим або комбінованим моделям. З їх допомогою доступ до інтернету можливий з будь-якого гаджета, оснащеного Wi-Fi модулем (приймачем). Адже шнур істотно обмежує мобільність, плутається під ногами. Та й відповідним роз'ємом оснащені тільки габаритні пристрої, наприклад, в телефоні порту LAN немає і бути не може через компактні розміри. Тому, якщо плануєте підключати і стаціонарний ПК, і ряд гаджетів — оптимальним рішенням стане універсальна, комбінована модель. У них передбачені як LAN-роз'єми, так і Wi-Fi. А якщо «парк» пристроїв обмежений смартфонами і планшетами, можна зупинитися на бездротовому маршрутизаторі.

    Порти і роз'єми

    Навіть бездротові маршрутизатори зазвичай оснащені портами декількох видів. Їх наявність і кількість визначає функціональність девайса, комфортність використання, тому це одне з перших питань, з яким потрібно розібратися майбутньому власнику.

    Роутер Mikrotik hAP lite classic (RB941-2ND-TC) настільний

    Інтерфейс WAN

    Будь-який роутер оснащений роз'ємом для інтернет-кабелю — WAN. Оскільки часи телефонних ліній практично пройшли, ADSL-порт вже не актуальний. Затребувані в сучасному світі технологій моделі в більшості своїй оснащені Ethernet-входом. Він підходить для різних способів організації мережі, які використовують провайдери:

    • для витої пари (мідний багатожильний Ethernet-кабель);
    • оптичного волокна (через медіаконвертер, що перетворює оптоволоконний сигнал в цифровий);
    • технології FTTB (Fiber To The Building), по якій провайдер підводить до багатоквартирного будинку оптичний кабель, а розводку до конкретних користувачів здійснює за допомогою Ethernet-кабелю.

    Є два основні варіанти інтерфейсу:

    • Fast Ethernet — швидкість даних до 100 Мбіт/с.
    • Gigabit Ethernet — до 1 Гбіт/с.

    При виборі маршрутизатора віддавайте перевагу інтерфейсу, що збігається з технічними умовами роботи вашого провайдера.

    LAN-роз'єми

    Цей тип роз'ємів призначений для організації локальної (внутрішньої) мережі за допомогою кабелю (патч-корду). Це найбільш швидкий і стабільний спосіб підключення до інтернету. На нього мало впливають зовнішні електромагнітні перешкоди. За аналогією з WAN, інтерфейс буває двох видів — Fast Ethernet і Gigabit Ethernet.

    Найчастіше у маршрутизаторів 4 LAN-порти, але багато моделей оснащені більшим або меншим числом роз'ємів. При виборі роутера ви напевно уявляєте, скільки і якої техніки ви будете підключати. Це і буде ваш орієнтир при виборі кількості LAN-роз'ємів.

    USB-вихід

    Для виконання базових функцій роз'єм USB не потрібен. Але якщо вам потрібно отримати максимум можливостей, порт стане приємним доповненням. Використовуючи його, до роутера зручно підключати:

    • мережеві принтери;
    • портативні вінчестери та інші накопичувачі — для завантаження даних або доступу до них з різних пристроїв;
    • модеми, на випадок перебоїв з основним підключенням до мережі Інтернет.

    Стандарт Wi-Fi

    Стандарт, або покоління, Wi-Fi впливає на більшість параметрів роботи бездротової мережі. Найбільш актуальними зараз можна назвати:

    • 802.11n — версія, що з'явилася в 2009 році. Зараз з нею сумісна переважна більшість девайсів. Швидкість — до 600 Мбіт/c.
    • 802.11ac — стандарт 2014 року, дозволяє підняти швидкість до 6,77 Гбіт/с.

    До речі, вже анонсований вихід наступного покоління — 802.11ax, в 2019-2020 році ми почнемо з ним знайомитися. Крім ще більшої швидкості, він несе в собі одну важливу зміну стандарту в цілому: організація Wi-Fi Alliance планує відмовитися від громіздких маркувань, і позначати покоління однією цифрою. Так, 802.11ax буде називатися просто Wi-Fi 6. Більше цифра — краще показники. Перший час можлива плутанина, в подальшому розібратися в стандартах не складе труднощів навіть недосвідченим користувачам.

    Всі покоління сумісні між собою. Наприклад, якщо пристрій з підтримкою ac підключити до мережі за технологією n, працювати обладнання буде. Але швидкість буде обмежена можливостями самої старої версії.

    Ще один вагомий нюанс — всі значення, які виробник наводить в характеристиках, теоретичні. На практиці цифри завжди менше. І так, максимальні швидкості і гонка за ними — доля гиків, для звичайних користувачів вони не так критичні. Наприклад, не обов'язково віддавати перевагу маршрутизатору стандарту 802.11ac, якщо в глобальній мережі ви головним чином переглядаєте сторінки браузера або ведете переписку в месенджерах. Для подібних цілей вам цілком вистачить стандарту 802.11n.

    Частота Wi-Fi

    За кілька застарілою технологією частоту маршрутизатора визначав стандарт Wi-Fi — 5 ГГц у 802.11ac і 2,4 ГГц для попередніх поколінь. Зараз же широко поширені роутери з функцією dual band. Такі маршрутизатори працюють в обох частотних діапазонах. Це дозволяє розподілити навантаження, спираючись на основне коло користувальницьких завдань. Наприклад, для перегляду сторінок сайтів або редагування онлайн-документів оптимальна частота 2,4 ГГц. Діапазон 5 ГГц зазвичай менш завантажений, тому підключення на цій частоті не тільки швидше, але і стабільніше. Тому він добре підходить, якщо вам потрібен «важкий» мультимедійний контент.

    Антени роутера: конструкція і кількість

    Число антен визначає швидкість підключення (в середньому, 150 Мб /с на кожну). Крім того, зовнішні спрямовані антени дозволяють охопити більшу площу в порівнянні з вбудованими внутрішніми. У теорії. Фактично ж, особливо якщо мережа організована в квартирі або маленькому офісному приміщенні, ці особливості конструкції роутера практично не позначаються на роботі пристрою. Тому мова зараз не про те, скільки антен вибрати, а про те, що ці параметри користувач може пропустити.

    Роутер Xiaomi Mi WiFi Router 4A Basic Edition (DVB4210CN) White

    В принципі, чим більше антен, тим потужніше роутер, більше зона покриття. Але разом з тим зростає і вартість, орієнтуйтеся на сукупність особливостей моделі. Так, зовнішню антену простіше замінити на більш потужну чи для усунення поломки. Але, знову таки, на практиці така необхідність виникає вкрай рідко. Для збільшення потужності зазвичай використовують другий роутер в режимі репитера, а не додають антен єдиному пристрою.

    Додаткові опції

    Функціональність сучасних пристроїв радує. Крім основних опцій, вони легко справляються і з багатьма супутніми завданнями. Відзначимо лише найактуальніші:

    • сполучення із зовнішнім накопичувачем. Наприклад, щоб завантажити потрібну інформацію, не підключаючи комп'ютер;
    • хмарні сховища — підключивши знімний носій інформації, можна зберігати дані у власній «хмарі»
    • безперебійне інтернет-підключення — якщо роутер підтримує подібну опцію, можна підключитися відразу до двох провайдерів. Одне з'єднання буде основним, якщо доступ по ньому буде тимчасово недоступний, активується резервне;
    • батьківський контроль — з його допомогою можна як обмежити доступ до певного списку сайтів конкретних пристроїв, наприклад, дитячого планшету або смартфону школяра, так і скласти розклад для виходу в інтернет. Також дозволяє подивитися історію веб-серфінгу;
    • вбудований екран і WPA/WPA2 шифрування закривають мережу від доступу зловмисників;
    • мережевий друк — підключення до принтера декількох пристроїв, роутер використовується як посередник;
    • підтримка 3G/4G для організації резервних ліній зв'язку;
    • пріоритет каналу для конкретних гаджетів (Multi-SSID) або додатків.

    Замість підсумків: загальні рекомендації по вибору маршрутизатора

    • Інтерфейс підключення повинен відповідати протоколу, за яким працює провайдер. Уточніть цей параметр на сайті організації або в техпідтримці.
    • Інтерфейс роз'єму LAN теж залежить від провайдера, точніше — швидкості, що він надає. Gigabit Ethernet потрібні при швидкості інтернету вище 100 Мбіт/с. Якщо швидкість скромніше, вистачить інтерфейсу Fast Ethernet.
    • На вибір версії Wi-Fi впливає основне коло завдань. Потокове відео, багато клієнтів комп'ютерних ігор, регулярне скачування «важкого» контенту зажадають сучасної версії 802.11ac, його варто вибирати і при підключенні великого набору гаджетів. Для одиночного веб-серфінгу вистачить 802.11n.
    • Більшість додаткових опцій можна реалізувати тільки за наявності USB-порта.

    Дизайн не має великого значення, як правило, роутери встановлюють в малопомітних місцях. Проте, якщо ви вибираєте з декількох моделей зі схожою продуктивністю, зовнішній вигляд може стати вирішальним фактором. Наприклад, цікава текстура корпуса роутера TP-Link ARCHER-C6 Black.

    Роутер TP-Link ARCHER-C6 Black

    Також можна звернути увагу на наявність настінних кріплень і/або гумові ніжки — ці елементи конструкції роблять установку маршрутизатора простіше.

    Опублікував: ; Останнє редагування: 2021-11-25
    Поділитися в соціальних мережах
    Поділитися в Facebook Поделиться в Viber Поделиться в Telegram