Усі результати пошуку →
    По вашому запиту нічого не знайдено. Уточніть свій запит
    phone
    Телефони
    по Україні
    (044) 377-51-55
    Напишіть нам
    Написать в Telegram
    2
    Укр
    • Графік роботи кол-центра: 9:00 - 19:00
    • Графік роботи магазинів:
      • м.Київ, вул. Ушинського, 1: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м.Київ, пр-т Академіка Палладіна, 24: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м.Київ, вул. Довженко, 1: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м.Київ, пр-т Степана Бандери, 8: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м. Київ, вул. Гетьмана Павла Полуботка, 90A: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м. Київ, вул. Срібнокільська, 5Б: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: Вихідний
      • м. Київ, Печерська пл., 1: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: Вихідний
    Фільтри

    Різниця між акумуляторами і батарейками

    Зміст

    1. Візуальна різниця
    2. Різниця між акумуляторами і батарейками: електрохімічна схема
    3. Відмінності між акумуляторами і батарейками: вартість
    4. Технічні параметри
    5. Утилізація джерел живлення

    Вибираючи нове джерело живлення для портативного пристрою або дитячої іграшки, багато користувачів орієнтуються тільки на вартість придбання. І в результаті залишаються розчаровані: покупка не виправдовує надій, елемент швидко сідає або повністю стає непридатним, пошкодивши при цьому і девайс, в який його встановили. Уникнути подібних проблем не складно, якщо заздалегідь розібратися з асортиментом пропозицій і чітко усвідомити різницю між акумуляторами (акумуляторними батареями) і звичайними батарейками.

    Основна відмінність одна:

    • акумулятор можна заряджати, вставивши в спеціальний зарядний пристрій;
    • батарейка — одноразовий елемент живлення, після повної витрати заставленого запасу енергії вона марна.

    Проте багато користувачів іноді купують невідповідні для конкретної ситуації джерела енергії. Обґрунтувань для плутанини можна знайти чимало, починаючи від технічної неграмотності користувачів у цій сфері, закінчуючи зовнішньою схожістю різних типів елементів і величезним асортиментом джерел живлення на ринку. Спробуємо пролити світло на всі нюанси, щоб ви чітко знали, що краще, батарейки чи акумулятори, легко їх розрізняли і могли вибрати якісний товар для кожної конкретної ситуації.

    Оскільки навіть короткий опис всіх різновидів елементів живлення потребує цілого циклу статей, в цьому матеріалі приділимо увагу тільки основному форм-фактору — типорозміру AA (R6, LR6, 316, А316, Mignon Stilo), більш звичному в побуті під назвою «пальчикові» батарейки і акумулятори, а також його зменшеному побратиму AAA, або мікропальчикові, мізинчикові елементи.

    Зверху — батарейки Duracell типорозміру AA (пальчикові). Знизу — їх мізинчикові аналоги типорозміру AAA.

    Візуальна різниця

    Хоча зовні обидва типи елементів живлення дуже схожі, вам не доведеться сильно придивлятися, щоб помітити відмінності. Серед головних з них:

    • наявність напису «rechargeable» для акумулятора або «do not recharge» — для батарейки;
    • наявність цифрового ряду з позначкою mAh наприкінці — ознака акумулятора. Цифри означають ємність, для батарейок вона не вказується;
    • скорочене позначення електрохімічної системи. Наприклад, для акумуляторів характерні Ni-Cd, Ni-Mh, Li-Ion. На батарейках іноді пишуть Alkaline.

    За написами на корпусі легко визначити, акумулятор у вас в руках або батарейка.

    Звичайно, ці маркування стосуються лише виробів з цілим, не затертий корпусом. З іншого боку — пошкоджені елементи живлення використовувати небезпечно, їх краще відразу здати в утилізацію та не ризикувати.

    Різниця між акумуляторами і батарейками: електрохімічна схема

    В залежності від хімічної «начинки» джерела живлення розрізняють кілька типів електрохімічних схем. Вони різні в батарейках і акумуляторах. Для перших на сьогоднішній день характерні:

    • Carbon-Zinc — недорогі сольові батарейки, розраховані на слабке, недовге навантаження;
    • Alkaline — досить потужні лужні батареї, які можуть частково відновлювати заряд в перервах між підключеннями. Один з найпопулярніших варіантів;
    • Lithium battery — умовно рідкісні, дорогі літієві елементи, здатні пропрацювати тривалий термін.

    Для акумуляторів найпоширеніша електрохімічна схема — Ni-МН (нікель-метал-гидридні). У них слабкий «ефект пам'яті», непогане співвідношення ціни і місткості. Правда, довго зберігати їх потрібно при низьких температурах — від 0 до +5 градусів Цельсія. Зате пристрій з таким акумулятором можна використовувати на морозі.

    Найперспективнішими, але в той же час дорогими, вважаються літій-іонні акумулятори (Lі-Іоn). Такі елементи широко використовуються в мобільних телефонах, цифрових камерах і інших портативних девайсах. У форм-факторі AA випускаються рідко, але при великому бажанні знайти можна. Такі елементи живлення часто оснащують USB-портом для зручного відновлення заряду.

    Відмінності між акумуляторами і батарейками: вартість

    Ціна — головний аргумент, чому у багатьох випадках перевага віддається батареям. При інших рівних, вартість середнього акумулятора приблизно в чотири рази вище, ніж у середнього гальванічного елемента. Плюс додаткові витрати будуть потрібні на спеціальний зарядний пристрій. Але термін служби акумуляторів незрівнянно більше, тому це вигідне вкладення, яке з часом себе окупить. Правда, батарейки теж не варто скидати з рахунків. Вони підходять для установки:

    • в настінні годинники, будильники, інші годинникові механізми;
    • в дитячих іграшках. Адже активна дитина може зламати її швидше, ніж закінчиться перший заряд акумулятора. Та й споживання у іграшок може бути низьким;
    • у техніці, яку ви рідко використовуєте. Правда, перед тим, як відправити девайс на полицю, не забудьте дістати елемент живлення.

    Технічні параметри

    Одна з важливих характеристик будь-якого джерела живлення — напруга. Для батарейок AAA та AA в більшості випадків характерно 1.5 вольта, в той час як акумулятори зазвичай видають 1,2 V. Є і виключення, але більшість елементів відповідають цим параметрам.

    Напруга не завжди вказують на корпусі або упаковці. Дізнатися її можна, вимірявши мультиметром, або у продавця перед покупкою. Заодно не зайвим буде уточнити, скільки вольт споживає сам пристрій. Для коректної роботи напруга повинна збігатися.

    Утилізація джерел живлення

    Окремо торкнемося важливого питання «Що робити з використаною батарейкою або акумулятором?». Адже викидати батарею, що відслужила своє, у відро для сміття — категорично неправильний вчинок. Чому? У батарейках і акумуляторах багато важких металів. Використовувати їх за призначенням безпечно, але при пошкодженні корпусу у природне середовище виділяються кадмій, свинець, цинк, нікель, луги, ртуть, сурма. Це сильні отрути, які швидко поширюються в грунті або воді, і залишаються в них надовго.

    Маркування з перекресленим контейнером говорить про те, що батарейку не можна викидати разом із побутовим сміттям.

    На жаль, технологія виробництва батарейок не дозволяє відмовитися від застосування зазначених речовин. Тому після закінчення терміну служби елемента його слід віднести в спеціальний пункт прийому. Напевно, ви не раз помічали великі коробки з написом «Для використаних батарейок та акумуляторів» в супермаркетах, сервісних центрах, і навіть просто на вулицях міста. Після переробки отруйні речовини використовують повторно, а викиди в довкілля істотно скорочуються.

    Популярні питання про акумулятори і батарейки

    ✅ Батарейки якого виробника краще купити?

    Визнаний лідер на ринку батарейок — Duracell, хоча ціна цих виробів і вище аналогів. Гарною якістю також можуть похвалитися батарейки Panasonic і Xiaomi. У недорогому сегменті варто звернути увагу на продукцію фірм Varta і Videx.

    ✅ Акумулятори якого бренду краще?

    Відмінне співвідношення ціни-якості у АКБ виробництва Panasonic, Videx, Xiaomi.

    ✅ Який термін придатності у батарейок?

    Сольові батарейки зберігаються від двох до чотирьох років. Лужні — набагато довше, 5-7 років. Оптимальна температура зберігання — від 0 до 20 градусів Цельсія, при цьому потрібно уникати високої вологості і потрапляння прямих сонячних променів.
    Опублікував: ; Останнє редагування: 2021-11-25
    Поділитися в соціальних мережах
    Поділитися в Facebook Поделиться в Viber Поделиться в Telegram