Усі результати пошуку →
    По вашому запиту нічого не знайдено. Уточніть свій запит
    phone
    Телефони
    по Україні
    (044) 377-51-55
    Напишіть нам
    Написать в Telegram
    2
    Укр
    • Графік роботи кол-центра: 9:00 - 19:00
    • Графік роботи магазинів:
      • м.Київ, вул. Ушинського, 1: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м.Київ, пр-т Академіка Палладіна, 24: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м.Київ, вул. Довженко, 1: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м.Київ, пр-т Степана Бандери, 8: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м. Київ, вул. Гетьмана Павла Полуботка, 90A: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м. Київ, вул. Срібнокільська, 5Б: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: Вихідний
      • м. Київ, Печерська пл., 1: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: Вихідний
    Фільтри

    SSD диск для ноутбука — повний гайд по вибору

    Зміст:

    1. Об'єм пам'яті накопичувача
    2. Тип флеш-пам'яті
    3. Термін експлуатації
    4. Форм-фактор
    5. Інтерфейс підключення
    6. Швидкість читання і запису
    7. Зовнішній або внутрішній твердотільний накопичувач?
    8. Вибір виробника: список визнаних лідерів ринку
    9. Програмні опції
    10. Зовнішній вигляд пристрою
    11. Рекомендації по використанню: чого не варто робити з диском SSD

    Навряд чи кому-то сьогодні треба розповідати, що таке твердотільний накопичувач, і які переваги перед жорсткими дисками HDD він забезпечує користувачеві.

    Для тих, хто ще не в курсі, відзначимо дуже коротко:
    SSD диск — комп'ютерний носій інформації на основі флеш-пам'яті під управлінням контролера. За принципом роботи його можна порівняти з USB-флешкою, але замінює собою жорсткий диск, тобто на нього можна (і потрібно) ставити операційну систему і програми. Працює швидко, не шумить (так, зовсім), не боїться ударів та інших механічних впливів (в межах розумного, звичайно).

    Головна перевага твердотільного накопичувача — висока швидкість роботи. У більшості випадків перевстановлення операційної системи з жорсткого диска на SSD дозволяє істотно прискорити роботу ноутбука (або стаціонарного ПК, якщо підключити пристрій до десктопу). Навіть якщо всі інші комплектуючі, наприклад, оперативна пам'ять, залишаються без змін.

    Різноманітність сучасних ССД дисків дуже велика, тому зробити правильний вибір непросто, особливо якщо раніше ви не стикалися з апгрейдом комп'ютерних пристроїв. Спробуємо відповісти на головні питання максимально детально і доступно.

    Об'єм пам'яті накопичувача: більше не завжди означає краще

    Як правило, цей пункт розглядають після того, як детально розберуть особливості конструкції диска, зовнішні і внутрішні. Але ми винесли ємність на перше місце, оскільки для будь-якого накопичувача інформації це головний параметр. Яким би якісним і довговічним ні був SSD диск, якщо вам не вистачить місця записати всі потрібні файли, толку від нього буде мало.

    Здавалося б, з таким підходом логічно вибрати найбільший об'єм. Це забезпечить і привід перед друзями похвалитися, і запас дискового простору на майбутнє. Але потрібно пам'ятати, що від обсягу пам'яті безпосередньо залежить і ціна виробу. Та й зберігати великі об'єми особистих файлів або мультимедійні добірки на SSD диску не обов'язково, для цих цілей підійдуть і інші носії. Тому уявіть собі завдання, для яких вам потрібен твердотільний накопичувач, і тоді розібратися з необхідним обсягом не складе труднощів. Серед найпопулярніших варіантів:

    • 120 Гб — достатньо для установки операційної системи і базового пакету програм. З такою модифікацією стане спритніше “бігати” навіть старенький лептоп. Для “офісних” завдань навряд чи знадобиться більше;
    • 240 Gb — актуально для геймерів. Правда, системні “вимагання” сучасних іграшок постійно зростають. Але якщо, наприклад, ви відданий прихильник конкретної гри або медитативно проходите кожну до кінця, і тільки потім ставите нову, велика ємність вам ні до чого;
    • 500 Гб — достатній простір для роботи з відео, 3D-редакторами. Можна буде як встановити самі програми, так і зберегти результати;
    • 1 Тб і більше — рішення для тих користувачів, які хочуть повністю позбутися HDD накопичувачів. В цілому, перспективна думка, питання тільки у вартості диска.

    На щастя, сучасні технології знизили собівартість твердотільних накопичувачів, тому навіть самі об'ємні SSD диски зараз можна купити набагато дешевше, ніж кілька років тому. Наприклад, модель на 120 Гб можна придбати приблизно за 500-700 гривень, в залежності від інших характеристик (тут і далі вказані ціни, актуальні на момент написання матеріалу, і з часом будуть змінюватись). Хороший варіант такого диска з невеликим об'ємом — Kingston 2.5'' SSDNow A400 120GB (SA400S37/120G).

    Тип флеш-пам'яті

    З одного боку, ця характеристика при побутовому використанні мало впливає на продуктивність. Але не варто обходити її увагою, враховуючи, що від типу пам'яті залежить швидкість роботи і ресурс диска. Технології постійно розвиваються і вдосконалюються, тому відзначимо тільки ті види пам'яті, які найбільш актуальні для домашніх лептопів:

    • TLC — трирівневі комірки пам'яті. Кількість циклів повного перезапису обмежено однією тисячею. Це саме бюджетне рішення з самої низькою швидкістю роботи. Підійде для системних дисків і користувачам з обмеженим бюджетом. Зазначимо, що хоч це і найскромніший варіант SSD, його продуктивність на порядок краще, ніж у накопичувачів HDD;
    • MLC — характеризується багаторівневими комірками пам'яті. Більш надійний і довговічний варіант, ніж попередній, циклів запису від 3 до 5 тисяч. Оптимальне рішення для геймерів;
    • 3D-V-NAND — одна з останніх технологій Samsung. Вертикальне розташування комірок та їх підвищена щільність забезпечують великий об'єм пам'яті виробів на базі 3D-V-NAND.

    В принципі, назва останньої технології не оригінальна. Відмітка V або V-NAND означає вертикальне розміщення комірок. Спочатку така пам'ять розроблялася для настільних комп'ютерів, сучасні модифікації підходять і для ноутбуків.
    3D або 3D-NAND — багатошарове розміщення комірок. Велика щільність збільшує ємність накопичувача і дозволяє створювати маленькі за фізичним розміром плати великого об'єму. Підвищення щільності запису одночасно знижує вартість — суцільні плюси.

    Термін експлуатації

    Один з головних недоліків SSD дисків — кінцевий час роботи. Якщо перезаписувати вінчестер можна умовно безмежно (з оглядкою на фізичний знос), то у твердотільних накопичувачів строго обмежена кількість циклів перезапису, про це ми вже говорили. Конкретні цифри залежать від моделі та технологій виготовлення. При цьому в характеристиках конкретної моделі далеко не завжди пишуть кількість циклів. Рядовому користувачеві відстежити їх не так вже й просто, тому більш актуальна інформація про час експлуатації. Наприклад:

    • MTBF — час напрацювання на відмову, вказується в мільйонах годин;
    • TBW — кількість інформації, яку можна записати на диск. Не одноразово, а всього. Як правило, обчислюється у петабайтах (Пб), наприклад, 5 Пб.

    Звичайно, цифри орієнтовні, багато що залежить від моделі та умов використання. Але чим вони більші, тим краще для користувача.

    Форм-фактор

    Форм-фактор визначає розміри і конструкцію пристрою. Цей параметр впливає на сумісність обладнання. Тому тут немає варіантів краще, хоч і дорожче, або гірше, але дешевше. Типорозмір накопичувача потрібно вибирати, виходячи з конструкції і наявності вільних слотів вашого ноутбука. Для внутрішніх SSD, розрахованих на установку в лептопах, характерні форм-фактори:

    • 2.5 дюйма — стандартний варіант. Вимагає досить вільного місця в корпусі. Але нерідко такий диск можна розмістити замість HDD або вже не актуального оптичного приводу;
    • M. 2 — по суті, плата розширення. Невелика мікросхема, що підключається до материнської плати. Підійдуть для будь-якого ноутбука, в тому числі з ультратонким корпусом, в якому є відповідний роз'єм.

    Kingston 2,5" A400 240Gb (SA400S37-240G)

    Приклад SSD-диск з форм-фактором 2.5"

    Всі накопичувачі з форм-фактором M.2.

    Як підключити SSD диск до ноутбука

    Цей розділ безпосередньо пов'язаний з попереднім, але, як кажуть, є нюанс.
    Як правило, накопичувачі 2,5” підключаються за допомогою роз'єму SATA. Остання на сьогодні версія — 3.0. Вона сумісна з попередніми модифікаціями, тому якщо модель вашого лептопа оснащена інтерфейсом попереднього покоління, працювати SSD диск буде. Просто швидкість передачі даних буде обмежена можливостями самого старого порту.

    Твердотільні накопичувачі форм-фактора M.2 також можна підключити через шину SATA. Але більш виправдано підключення безпосередньо на материнській платі через слот PCI, так швидкість роботи буде вище. Тут потрібно враховувати ключі — спеціальний захист від неправильного підключення. Якщо роз'єми однакові, ще не значить, що ноутбук і SSD диск сумісні, уважно вивчіть документацію або зверніться до фахівця.

    Швидкість роботи

    На цю характеристику впливають тип пам'яті та інші параметри. Чим вище показники, тим дорожче пристрій. Тому полювати за найбільшими швидкостями немає сенсу. Так, це важливо для геймерів. Якщо ж на диску будуть зберігатися рідко використовувані файли (можливе й таке), цей параметр можна не враховувати взагалі. А якщо, наприклад, ви часто завантажуєте інформацію — в пріоритеті буде швидкість запису.
    Дуже усереднені показники на сьогоднішній день   500 Мб/с при читанні і до 450 Мб/с при записі. При виборі моделі слід пам'ятати, що цифри, зазначені в характеристиках, теоретичні, і на практиці недосяжні. Але в будь-якому випадку, чим вище швидкість читання/запису, тим краще продуктивність пристрою.

    Зовнішній або внутрішній твердотільний накопичувач?

    Відповідь на це питання багато в чому залежить від моделі вашого ноутбука. Якщо в ультрабук не можна встановити навіть компактний диск M.2, зовнішній накопичувач — єдине рішення. Та й в стандартному корпусі не завжди є вільні слоти. В іншому ж принципи роботи обох категорій девайсів схожі. Так, як правило, внутрішні диски швидші завдяки інтерфейсу підключення. Більшість представлених на ринку моделей SSD саме внутрішні.
    Проте портативний накопичувач з усією інформацією можна брати з собою, якщо ноутбук залишається вдома або на роботі. Підключається через USB-порт і без проблем розпізнається усіма актуальними системами. Максимальну швидкість передачі даних забезпечує інтерфейс USB Type-C. Якщо лептоп оснащений відповідним роз'ємом, при виборі накопичувача варто цим скористатися.

    Внутрішні накопичувачі, наприклад, такий як Samsung 1Tb 970 EVO, по суті — просто плата розширення. Зовнішній накопичувач, наприклад, виробництва ADATA — ще й стильний аксесуар.

    Внутрішній (зверху) і зовнішній SSD-диски

    Виробник

    В цілому, SSD-диски різних фірм схожі за технологією виробництва і технічними параметрами. В асортименті практично кожного бренду можна знайти цікаві моделі, в той же час навіть у лідерів ринку є не надто вдалі версії. Тому наведемо лише кілька популярних виробників твердотільних накопичувачів, пристрої яких радують співвідношенням ціни і якості.

    Kingston

    SSD диски цієї марки завжди відрізнялися високою якістю. Правда, енергоспоживання твердотільних накопичувачів Kingston вище, ніж у конкурентів, що трохи зменшує час автономної роботи ноутбуків. Але цей недолік цілком компенсується перевагами пристроїв:

    • Термін гарантії від виробника на топові моделі — 5 років.
    • Ліміт на запис даних — до 1 ПБ. Для порівняння, це 15384 установок GTA V.
    • Відмінний баланс вартості і продуктивності. В асортименті фірми багато якісних, але при цьому бюджетних девайсів.

    Всі моделі SSD від Кінгстон.

    SAMSUNG

    Визнаний лідер ринку побутової електроніки, логічно, що і твердотільні накопичувачі не залишилися осторонь. Регулярна розробка інноваційних технологій, надійність пристроїв і висока продуктивність дисків забезпечили пристроям компанії високу популярність серед користувачів. Серед головних переваг сучасних моделей SSD Samsung:

    • Великий об'єм пам'яті, оскільки розробка технології 3D-V-NAND дозволила створювати ємні і при цьому недорогі пристрої.
    • 64-шарова флеш-пам'ять.
    • Контролер Phoenix з підвищеною частотою ядра, який використовується в версіях Evo і Pro нового покоління.
    • Самсунг регулярно підвищує час служби накопичувачів і термін фірмової гарантії.

    Тому не дивно, що накопичувачі Самсунг користуються великою популярністю.

    Western Digital

    Справжній “монстр” серед виробників накопичувачів в цілому і твердотільних зокрема. Серед причин популярності SSD дисків Western Digital:

    • Логічний поділ пристроїв на лінійки, який дозволяє користувачам швидко знайти оптимальне рішення. Наприклад, для ноутбуків відмінно підійдуть представники серії Green — у них знижене енергоспоживання.
    • Швидкість запису до 530 Мб/с.
    • Фірмове ПЗ для обслуговування SSD Dashboard.

    Western Digital M. 2 2280 240GB (WDS240G2G0B)

    ADATA

    SSD фірми успішно поєднують в собі продуктивність на рівні A-брендів і привабливі цінники. Серед важливих переваг пристроїв:

    • Надійність, підтверджена п'ятьма роками фірмової гарантії та заявленим напрацюванням на відмову до 2 млн. годин (для топових моделей).
    • Команда TRIM забезпечує оптимальний розподіл ресурсів. Тому продуктивність не падає протягом усього часу експлуатації.
    • Деякі пристрої оснащені якісною системою охолодження і стабільно працюють в широкому діапазоні температур.
    • Зовнішні SSD диски мають приємний і оригінальний зовнішній вигляд.

    Тому накопичувачі Адата дійсно варті вашої уваги.

    Програмне забезпечення, корисні опції і технології

    Як правило, після підключення накопичувача драйвера встановлюються в автоматичному режимі, і додаткова настройка не потрібна. Для моніторингу системи та оптимізації роботи можна скористатися спеціальними утилітами. Вони є як фірмові у кожного виробника, так і загальні для всіх моделей накопичувачів.

    Крім того, для багатьох моделей SSD дисків характерні додаткові опції, які роблять експлуатацію пристрою зручніше, наприклад:

    • функція TRIM — сприяє очищенню комірок пам'яті від непотрібної інформації, прискорює роботу диска і робить більш рівномірним його знос;
    • шифрування даних — закриває вміст диска від сторонніх;
    • код корекції помилок.

    Перелік не повний, але чим більше подібних технологій, тим надійніше буде твердотільний накопичувач і комфортніше його використання.

    Зовнішній вигляд накопичувача

    Звичайно, дизайн ніяк не впливає на продуктивність пристрою. Але якщо мова йде про зовнішні SSD-диски, чому б не вибрати собі стильний аксесуар згідно з власними уявленнями про прекрасне? Багато виробників, наприклад, ADATA, зробили яскравий дизайн пристроїв своєрідною фірмовою "фішкою".

    Крім того, нерідко в зовнішньому вигляді корпусу закладені і функціональні особливості. Наприклад, захист від води та пилу. Або текстурована поверхня для маскування відбитків пальців і інших дрібних забруднень.

    захищений ADATA SD600Q 480 GB Black (ASD600Q-480GU31-CBK)

    Захищений ADATA SD600Q 480 GB (ASD600Q-480GU31-CBK)

    Чого не варто робити з SSD диском

    На останок наведемо кілька рекомендацій, які допоможуть найбільш ефективно і довго використовувати твердотільний накопичувач і зберегти важливу інформацію. Незважаючи на надійність SSD дисків і їх стійкість до механічних впливів, не варто:

    • Користуватися програмами для дефрагментації.
    • Забивати даними всі 100% об'єму. Приблизно чверть ємності краще залишати вільною.
    • Зберігати рідко використовуються файли. І навпаки, зберігати папки з даними, що часто перезаписуються. Навантаження по можливості повинно бути рівномірним.
    • Використовувати твердотільні накопичувачі зі старими версіями операційних систем, наприклад, Windows XP або Vista.

    Такий підхід дозволить вам на максимум використовувати ресурс пристрою і зберегти необхідну інформацію. А легко вибрати відповідну саме для вас модель можна в великому каталозі AKS.ua.

    Популярні питання про SSD-диски

    ❔ Як визначити, що SSD підходить до моєї конфігурації ноутбука?

    Проблем з сумісністю не виникне, головне — наявність відповідних слотів. Так, якщо у вас стара модель материнської плати, вибирайте накопичувач з інтерфейсом SATA. Також при виборі внутрішнього SSD форм-фактора 2,5" враховуйте його товщину, а при покупці накопичувача типорозміру M.2 звертайте увагу на його довжину, щоб в корпусі вистачило місця.

    ❔ SSD-диск повністю замінює жорсткий диск HDD?

    Оптимальним рішенням вважається установка двох накопичувачів — твердотільного для операційної системи, програм та ігор, і HDD диска великого об'єму для користувацьких файлів, бекапа важливої ​​інформації.

    ❔ Який максимальний об'єм дисків SSD?

    Самсунг вже пару років випускає твердотільні накопичувачі з об'ємом в кілька десятків терабайт. Але вони розраховані на установку в серверах і іншій корпоративній техніці. Для користувацьких ноутбуків можна купити SSD об'ємом 1 Тб, 2 Тб, 4 Тб.
    Опублікував: ; Останнє редагування: 2021-11-25
    Поділитися в соціальних мережах
    Поділитися в Facebook Поделиться в Viber Поделиться в Telegram