Усі результати пошуку →
    По вашому запиту нічого не знайдено. Уточніть свій запит
    phone
    Телефони
    по Україні
    (044) 377-51-55
    Напишіть нам
    Написать в Telegram
    2
    Укр
    • Графік роботи кол-центра: 9:00 - 19:00
    • Графік роботи магазинів:
      • м.Київ, вул. Ушинського, 1: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м.Київ, пр-т Академіка Палладіна, 24: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м.Київ, вул. Довженко, 1: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м.Київ, пр-т Степана Бандери, 8: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м. Київ, вул. Гетьмана Павла Полуботка, 90A: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м. Київ, вул. Срібнокільська, 5Б: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: Вихідний
      • м. Київ, Печерська пл., 1: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: Вихідний
    Фільтри

    Стандарти захисту смартфонів від пилу і води

    При виборі смартфона користувачі в першу чергу звертають увагу на розмір діагоналі, обсяги пам'яті, ємність акумулятора або наявність спеціалізованих датчиків. Звичайно, параметрів багато, і запити кожного індивідуальні. При цьому далеко не завжди майбутні власники гаджета замислюються про умови експлуатації пристрою і можливі ризики. Але ж «купання» смартфона практично завжди означає вихід пристрою з ладу і автоматично знімає його з гарантії. Навіть хороший захисний чохол не врятує смартфон при попаданні у воду, максимум — вбереже від бризок або дощу. Проте уникнути неприємностей допоможе вибір на користь вологозахищеного або водонепроникного телефона. Що робити, якщо телефон вимкнувся і не включається, розібрані основні моменти в статті

    Захищенний за стандартом IP68 Blackview-BV7000-IP68-MTK6750T

    Складна (на перший) погляд система маркування та відсутність чітких параметрів захисту для деяких стандартів не дозволяють користувачам з ходу розібратися, які негаразди і випробування здатний витримати захищений смартфон. Тому в цій статті блогу АКС детально розглянемо, що таке стандарти пиловологозахисту мобільних телефонів IP67 і IP68.

    Що таке стандарт захисту IP

    International Protection, Ingress Protection або IP — це стандарт, складений Міжнародною електротехнічною комісією (МЕК, або IEC, від International Electrotechnical Commission). Визначає і регламентує рівень захисту різних видів техніки від пилу і води. Тобто маркування притаманне не тільки смартфонам, але і іншим електричним пристроям, монтажним коробкам для проводів, розеткам, навіть транспорту.

    Характеристика вказується у вигляді запису IPXX, де X — цифри, відповідні стандарту пристрою. Перша з них, від 0 до 6, говорить про захист від пилу. Друга, від 0 до 8 — про взаємодію з вологою і водою. Чим цифра більше, тим краще захист.

    За привласнення стандарту тієї чи іншої моделі техніки відповідає не виробник, а група незалежних експертів. Вони проводять тестування пристрою за допомогою спеціальних камер, наповнених дрібними частинками тальку, ллють воду і занурюють гаджети в наповнені рідиною резервуари. Дані, наприклад, тиск води і діаметр твердих мікрочастинок, детально фіксуються. Після завершення тестування виноситься вердикт — моделі присвоюється певний стандарт захисту.

    Цифри на практиці

    Узагальнити всі рівні захисту IP можна в таблиці.

    Розшифрування ступіней захисту IP

    Більшість телефонів відповідають стандарту IP54. Але оскільки практичної користі від такої захищеності трохи, маркетологи не привертають уваги користувачів до цієї характеристики. Зовсім інша справа, якщо мова йде про моделі IP67 і тим більше IP68. Розберемо особливості таких смартфонів докладніше.

    Стандарт захисту смартфона IP67

    Телефони IP67 зазвичай називають вологозахищеними. Це означає, що модель з таким рівнем захисту можна помити під краном або занурити у воду. Правда, є кілька важливих обмежень:

    • глибина не повинна перевищувати 1 метр, інакше протекція не витримає тиску;
    • час занурення — до півгодини;
    • вода повинна бути прісною.

    Смартфони з класом захисту IP67 можна використовувати під проливним дощем, брати з собою на пляж (щоправда, купатися в солоному морі їм протипоказано) або в душ. Якщо не зловживати і не забувати ставити заглушки на роз'єми, наприклад, у гніздо живлення, волога не завдасть гаджету шкоди.

    Стандарт захисту мобільного телефона IP68

    Опис стандарту IP68 багато авторитетних джерел обмежують словами «абсолютна водонепроникність, повний захист від води та пилу». Але хоча це найвищий з можливих класів захисту для смартфонів, без обмежень не обходиться.

    Смартфон Samsung Galaxy з захистом IP68

    IEC при класифікації IP68 вказує повний захист від пилу, а для води відзначає можливість тривалого занурення на глибину більше метра. Більш конкретних рамок немає, тому виробники смартфонів для своїх моделей дають власні рекомендації щодо експлуатації гаджетів. Наприклад, Samsung пише, що захищені за стандартом IP68 смартфони Galaxy S8 і S8 Plus можна занурювати на глибину до 1,5 метрів максимум на 30 хвилин. А ось Apple при тому ж рівні сертифікації стверджує, що iPhone XS XS і Max продовжать роботу і збережуть гарантію після півгодинного «купання» на глибині до 2 метрів.

    Військовий стандарт MIL-STD-810

    Якщо вам мало захисту від води і пилу, можна вибрати смартфон з ще більш широким рівнем протекції.

    Серед найбільш повних захистів потрібно відзначити стандарт mil-std-810 (Military Standard), розроблений у 60-х роках минулого століття для обладнання армії США. З моменту створення Military Standard зазнав кілька модифікацій, у 2008 році була створена остання на сьогоднішній день версія MIL-STD 810G. Це найбільш серйозна і докладна зміна стандарту, в тестах націлена на протиударність і стійкість до вібрацій. Смартфон з захистом MIL-STD 810G:

    • може без наслідків падати з висоти до 1,2 метра;
    • не пропускає пил і дрібний пісок;
    • коректно працює в діапазоні температур від -20°C до +60°C;
    • не пропускає вологу і воду.

    Підведемо підсумки

    Якщо ви ведете активний спосіб життя, часто буваєте на природі або ваша робота пов'язана з тривалим перебуванням серед пилу і бруду, наприклад, на будівництві, в якості засобу зв'язку рекомендуємо вам вибрати вологозахищений або водонепроникний смартфон. Вони здатні без наслідків витримати попадання у воду, а у випадку сильного забруднення екран і корпус таких гаджетів можна промити під краном.

    Правда, варто пам'ятати, що вологозахист навіть стандарту IP68 не є абсолютним. Протекція навряд чи спрацює в солоній воді. Також рідина може пошкодити електроніку, якщо у водоймі сильне хвилювання або занурення стало наслідком свідомого кидка — в таких випадках тиск перевищує допустимий. Крім того, ступінь захисту знижується з плином часу. Тим не менш, захищені смартфони служать значно довше у нестандартних умовах, коли інші пристрої швидко виходять з ладу без можливості відновлення.

    Популярні питання про захищені смартфони

    ✅ Чи можна встановити вологозахист, якщо спочатку у смартфона його немає?

    Ні. Адже водонепроникність залежить від корпусу смартфона і методу установки внутрішніх компонентів. Роз'єми захищених моделей закриті спеціальними мембранами. Таку міцну конструкцію можливо реалізувати тільки в процесі збірки гаджета на заводі. Захистити наявний телефон можна за допомогою спеціальних аксесуарів. Так, якщо ви плануєте займатися підводною зйомкою під час відпустки, помістіть смартфон у водонепроникний чохол.

    ✅ Смартфон IP68 не боїться падінь?

    Ні, стандарт передбачає тільки захист від дрібного сміття (пилу) і води. Звичайно, в таких смартфонах передбачені спеціальні амортизуючі компоненти, які посилюють корпус і знижують ризик пошкодження при ударі. Але ударостійкі смартфони — це окрема категорія гаджетів.

    ✅ Водонепроникний телефон впав у воду і перестав працювати. Чому?

    На це може бути багато причин — не закрита заглушка роз'ємів, вода була не прісна, глибина занурення перевищувала допустиму і безліч інших факторів. Якщо пристрій не витримав «купання», провести профілактичну чистку та інші види ремонту телефона ви можете в сервісному центрі АКС.
    Опублікував: ; Останнє редагування: 2021-11-25
    Поділитися в соціальних мережах
    Поділитися в Facebook Поделиться в Viber Поделиться в Telegram