Усі результати пошуку →
    По вашому запиту нічого не знайдено. Уточніть свій запит
    phone
    Телефони
    по Україні
    (044) 377-51-55
    Напишіть нам
    Написать в Telegram
    2
    Укр
    • Графік роботи кол-центра: 9:00 - 19:00
    • Графік роботи магазинів:
      • м.Київ, вул. Ушинського, 1: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м.Київ, пр-т Академіка Палладіна, 24: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м.Київ, вул. Довженко, 1: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м.Київ, пр-т Степана Бандери, 8: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м. Київ, вул. Гетьмана Павла Полуботка, 90A: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: з 09:00 до 17:00
      • м. Київ, вул. Срібнокільська, 5Б: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: Вихідний
      • м. Київ, Печерська пл., 1: Пн-Сб: з 09:00 до 19:00
        Нд: Вихідний
    Фільтри

    Як вибрати паяльну станцію: види та особливості обладнання для пайки

    Швидкий розвиток сучасної електроніки, зменшення плат мобільних телефонів і інших гаджетів при одночасному збільшенні кількості їх компонентів призвело до того, що звичайного паяльника вже недостатньо навіть при побутовому використанні. Для підвищення якості і швидкості пайки, як в домашніх умовах, так і в професійних майстернях, потрібен більш продуктивний інструмент — паяльна станція.

    Зміст

    1. Тип паяльної станції
      1. Контактні
      2. Термоповітряні і комбіновані
      3. Демонтажні
      4. Станції з інфрачервоними нагрівальними елементами
    2. Додаткове оснащення паяльних станцій
    3. Підсумки

    Вибір паяльної станції може викликати багато питань не тільки у радіолюбителя-початківця, але і у досвідченого майстра сервісу. Які види обладнання представлені на ринку, як вибрати відповідне рішення для конкретних завдань, піде мова в цій статті.

    Тип паяльної станції

    В залежності від конструкції і призначення паяльні станції класифікують на декілько категорій. З кожною з цих груп розберемося детальніше.

    Контактні

    Конструктивно це найпростіші станції з мінімальним функціоналом. Якщо трохи узагальнити, то це більш потужний і досконалий паяльник. До комплекту поставки входять:

    одноканальна паяльна станція для контактної пайки

    • власне паяльник, іноді з набором жал;
    • блок управління, який забезпечує необхідний рівень температури. Саме за ним, головним чином, відрізняються різні моделі. Наприклад, індикація на блоці може бути аналоговою (зі шкалою), світлодіодною, цифровою (дисплей);
    • підставка.

    Одноканальні станції для контактної пайки — компактні і недорогі пристрої. Але їх функціональність обмежена: такі моделі підходять тільки для найпростіших операцій.

    Ще один тип контактних паяльних станцій — пристрої для безсвинцевої пайки. Це окрема категорія обладнання, але від попереднього типу відрізняються, по суті, тільки потужністю: для пайки бессвинцевими припоями температура повинна бути вище. Це відбивається і на вартості обладнання. В іншому функціонал і комплектація двох названих видів станцій аналогічні. Правда, конструкція станцій для безсвинцевої пайки у різних моделей може сильно відрізнятися, для таких завдань можуть використовуватися і описані нижче різновиди.

    Термоповітряні і комбіновані

    Паяльні станції з феном, розроблені, в першу чергу, для демонтажу та монтажу невеликих SMD компонентів. Залежно від конструкції фена їх можна розділити на дві групи:

    термофен з турбінним нагнітачем

    • компресорні — в блоці станції встановлений компресор. При нагріванні він через шланг подає повітря на спіраль. Така оснастка робить обладнання важким і габаритним, але ефективним. Станції цього типу краще всього використовувати для ремонту портативних гаджетів;
    • турбінні — в рукоятці фена розташована турбіна, яка подає повітря на спіраль. У такому типі повітряний потік сильніше, ніж у компресорних. Тому їх можна застосовувати при пайці не тільки електронних плат, але і пластмаси, а також автомобільних бамперів.

    Нерідко пристрої з феном і паяльником називають термоповітряними-комбінованими. Це найбільш універсальні і затребувані станції. Крім названих компонентів, комплектація може включати олововідсмоктувач та інші пристрої. Серед найбільш популярних на ринку брендів:

    • Lukey;
    • AOYUE;
    • BAKU;
    • WEP;
    • Kraft Dele;
    • Yihua;
    • ATTEN;
    • Pro'sKit.

    Окремої уваги заслуговує станція, розроблена і вироблена в Україні — Accta 301, а також її більш досконала версія Accta 401.

    Фото паяльної станції українського виробництва Accta 401

    Демонтажні

    Як видно з назви, це обладнання призначене, в першу чергу, для демонтажу елементів. Хоча є моделі, які підходять і для пайки — все залежить від оснащення і принципу дії демонтажної станції.

    Приклад одноканальної станції з демонтажних пістолетом, який об'єднує паяльник і олововідсмоктувач в одному інструменті

    Основних варіантів два:

    • описані вище комбіновані двоканальні термоповітряні пристрої;
    • одноканальні станції з демонтажних пістолетом, який об'єднує паяльник і олововідсмоктувач в одному інструменті.

    Також великою популярністю користуються інфрачервоні преднагрівачі плат, за їх допомогою можна легко і якісно провести демонтаж, не пошкодивши елементи і плату. Але функціональність ІЧ-станцій ширше, вони справляються не тільки з демонтажними роботами.

    Станції з інфрачервоними нагрівальними елементами

    Інфрачервоні станції на сьогоднішній день вважаються найбільш відповідним варіантом для професійних майстерень, в яких займаються ремонтом ПК і лептопів. Цей тип пристроїв був розроблений спеціально для роботи з середніми та великогабаритними, багатоскладовими платами.

    Приклад потужної ИЧ-станції

    По суті, ІЧ-станція, за винятком, можливо, самих бюджетних рішень — це повноцінний комплекс для ремонту електроніки. Як правило, вони оснащені:

    • верхнім нагрівачем великої потужності безпосередньо для розпаювання контактів;
    • нижнім нагрівачем (преднагрівачем) великого розміру — він запобігає деформації текстолітової основи, роблячи нагрівання рівномірним;
    • столом для фіксації обладнання;
    • системою автоматичного контролю температури. Вона включає термодатчики і контролер і автоматично відстежує діапазон робочих температур і час впливу згідно заданим критеріям.

    Таке оснащення дозволяє ефективно працювати з платами великого розміру, наприклад — «материнками» стаціонарних та портативних комп'ютерів в напівавтоматичному режимі. Операторові досить зафіксувати деталь і задати необхідний термопрофіль. Також зведений до мінімуму вплив на пластикові деталі. Крім того, з таким обладнанням відпадає необхідність в насадках під кожну конкретну мікросхему. Враховуючи сучасне різноманіття плат, це дозволить серйозно заощадити бюджет і ще більше спрощує сам процес паяння.

    Нагрівальний елемент ІЧ-станції може бути:

     

    Додаткове оснащення паяльних станцій

    Основні функції станція виконує, незалежно від комплектації та оснащення. Тим не менш, додаткові опції зроблять робочий процес більш комфортним. Наприклад, багато моделей оснащені:

     

    Підсумки

    Паяльна станція — обладнання, розроблене для завдань, в яких недостатньо функціоналу звичайного паяльника. Це більш досконалі за конструкцією та оснащенням пристрої. Залежно від цілей, які переслідує оператор, слід застосовувати різні типи станцій. Наприклад, при побутовому використанні найбільшою популярністю користуються контактні і комбіновані термоповітряні. У професійних СЦ найбільш затребувані інфрачервоні пристрої.

    Часті питання про паяльні станції

    ✅ У чому різниця між одноканальними і двоканальними станціями?

    Одноканальні моделі оснащені або паяльником, або термофеном. У двоканальних станціях присутні обидва інструменти.

    ✅ Що краще — керамічний нагрівач паяльника або ніхромовий «грілка»?

    Ніхромовий нагрівальний елемент краще витримує механічні навантаження. В іншому краще кераміка — швидше нагрівається і остигає (наприклад, якщо вам потрібно замінити жало), потужніше, довше працює (при акуратному зверненні)

    ✅ Навіщо мені паяльна станція, якщо є хороший паяльник?

    У порівнянні з паяльником станції більш функціональні, забезпечують кращий контроль робочої температури, доповнені широким спектром додаткових інструментів для пайки.
    Опублікував: ; Останнє редагування: 2021-11-25
    Поділитися в соціальних мережах
    Поділитися в Facebook Поделиться в Viber Поделиться в Telegram